• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/kayalarkoyu17/?ref=bookmarks
KAYALAR KÖYÜ ASSOS MEVKİİ AYVACIK ÇANAKKALE

Tarihçe

TARİHÇEMİZ

Kayalar Köyü nün Tarihine Yolculuk;

Oğuz boylarının bir kısmı 9. asır sonlarında Selçuk Bey'in rehberliğinde Orta Asya'dan çıkarak Maveraünnehir'e yrleşip Horasan şehrini kurdular Araplarla komşu olup önceki dinleriŞamanizm'i bırakarak Müslümanlığı kabul ettiler.

Oğuzlar, Selçuk Bey'in oğulları Tuğrul ve Çakır Beyler Horasan'dan Anadolu ya kadar olan yerleri idaresi altına aldı. Büyük Selçuk Sultanı Alparslan'ın 26 Ağustos 1071'de Bizans İmparatoru Diyojen'e karşı kazandığı Malazgirt muharebesinden sonra Anadolu'nun her köşesi Oğuz Türkleri tarafından istilaya başlandı.

Batı Anadolu'ya gelen Oğuzların Kayı boyunun bir kolundan olan Çaka Bey kızını Selçuklu Sultanı Kılıç Arslan'a vererek onun kayınpederi oldu.Çaka Bey yaptığı savaşlarla önce İzmir'i ele geçirdi. Bir donanama kurmak için harekete geçen büyük denizci yaptığı hazırlılardan sonra bütün Ege kıyılarını Midilli, Sakız ve Sisam adalarını;fethetti. Bugünkü Ayvacık yöresinde çok az sayıda Türk nüfus olduğunu gören Çaka Bey Oğuzların Kayı boyunun bir kolu olan halkı gemilerle eski adı Kayılar olan zamanla söylemi değişen bugünkü Kayalar Köyü'nün olduğu sahilden gemilerle bu Horasanlı aşiretlerini keçileri koyunları ve ve büyük baş hayvanları ile birlikte karaya çıkardı.Aşiretler burada 3 kola ayrılarak (Dağ Kolu, Yalı Kolu ve Kıran Kolu olarak) yöreye yayıldılar. Yalı Koluna gidenler bugünkü sazlı civarında Küplüoba'yı; Kıran koluna gienler Kuruoba, Bergaz, Eskiköy, Menteşe ve Ahmetobası'nı kurdular. Yerleşik düzene geçerek hayvancılığa ve çiftçiliğe başladılar.

Osmanoğulları Orta Asya'dan geldikleri Söğüt'te güçlenerek Bizans'ın elindeki kaleleri ve şahirleri birer birer zapt ederek imparatorluğun temelini attılar. 1354 yılında Orhan Gazi Gelibolu'yu fethetti. 1378 yılında Murat Hüdayendigar Balkanları aldıktan sonra yöredeki Osmanlı hakimiyeti iyice güçlendi. Kaynak:(TuğrulBey1299)

Kuzey-Ege de Zeytin Yağı Kültürü

Yemeklerde,Zeytinyağı vazgeçilmez bir öneme sahiptir.Sıfır Asit(Dizemlik) zeytin yağı üretimi köy ün genelinde mevcuttur.Türkiye genelinde,en iyi zeytin yağı ve sofralık yeşil ve siyah zeytinler kuzey-ege yöresinde üretilmektedir ve iç pazar da satılmaktadır.Ulusal ve Uluslar arası tanıtımın olmaması sebebiyle, yörede ki zeytin ürünleri iyi tanıtılmamakta,İspanya Yunanistan ve İtalya gibi ülkeler-zeytin ürünlerinin tanıtımını en iyi şekilde yaparak dış piyasa da söz sahibi konumundadırlar.

Kuzey-Ege Yöre Halkına Düşen Görev;

Başlıca geçim kaynakları olan zeytinciliğin tanıtımını en iyi şekilde yapmaları,bireysel değil kitlesel hareket ederek Tarım Bakanlığına ve Sivil Toplum Kuruluşlarına 'Zeytin Üreticilerine Yapılan Haksızlığın' dile getirilmesi gerektiği,İç ve Dış Piyasa da 'Ege de ki Zeytin Ürünleriyle ilgili' lobi çalışmalarının ve tanıtımının yapılması gerektiğidir.

Yemek Kültürü

Yöre nin vazgeçilmez yemekleri;

Keşkek(Düğünlerde özellikle hazırlanır.)

Ev Baklavası (Düğünlerde ve Bayramlarda özellikle hazırlanır.)

Zeytinyağlı Yaprak Sarması(Dolma)

Coğrafya

Çanakkale iline 80 km, Ayvacık ilçesine 9 km uzaklıktadır. Ege denizi sahiline 4 km uzaklıktadır. Köyün üst bölümünde çam ağaçları, alt tarafında zeytin ağaçları, ege denizi ve karşıda midilli adasının bulunduğu, tatil için elverişli ve tercih edilen bir bölgedir. Denize doğru bakıldığında sağ tarafta Sazlı köyü, sol tarafta da Ahmetçe köyü vardır. Önemli tatil bölgelerinden Assos (Behramkale) 'a ve Küçükkuyu'ya 14 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisinde;sahil şeridi ise Ege ikliminin etki alanı içerisindedir. Köyün yerleşim alanının olduğu yerlerde; Erik,Kayısı,Badem,Ceviz,Kestane,Elma,Nar gibi meyveler yetiştirildiği gibi Sahil kesiminde ise ılıman iklimi seven;Mandalina,Portakal,Limon,Malta Eriği,Cennet Hurması gibi akdeniz ikliminde yetişen meyveler yetiştirilmektedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2010208
1997242

Eğitim

Kayalar Köyün de ki genç nufus un az olması;gençlerin lise ve üniversite eğitimleri için başka ilçeler ve illerde eğitim görüp,yaşadıkları yerden ayrılmalarına bağlıdır.Okumuş nüfus oranı,Türkiye Ortalamasının üzerindedir.Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı,çağdaş,vatansever bireyler bulunmakta ve gençlerin bu doğrultuda yetiştirilmesi amaç edinilmektedir.

Geçim Kaynağı

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Akla gelen çoğu meyve ve sebzeyi yetiştirmek mümkündür: En önemli gelir kaynağı zeytin ve zeytinyağıdır. Bununla birlikte küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık da ekonomik faktör olarak kabul edilebilir.Ayrıca,Akdeniz yöresine özgü portakal,mandalina gibi meyveler sahil kesiminde yetiştirildiği gibi;antep fıstığı,erik,badem,ceviz,üzüm gibi yöreye özgü birçok meyve de yetiştirilmektedir.


Köyle İlgili Genel Bilgiler

-Mahalle aralarında ki yollar,parke taşları ile döşenmiş olup ulaşım kolaylılığı sağlamaktadır.

-Köyün giriş ve çıkışında güvenlik açısından kameralar mevcuttur.

-Çöplerin alınabilmesi için haftada bir Ayvacık belediyesine bağlı araçlar gelmekte yahut köyde ki traktörler vasıtasıyla alınabilmektedir.

-İçme suyu şebekesi mevcuttur.(Kazdağlarından gelmektedir.)

-İnternet mevcuttur.

-Temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz iki dükkan mevcuttur.

-Hoş sohbet edip dinlenebileceğiniz iki kahvehane mevcuttur.Kahvehanelerin birisi köyün merkezinde olup,büyük çınar ın altında oturup çay içmek keyiflidir diğeri ise köyün girişinde olup deniz manzaralıdır.

-Köyde yaşayanlar sıcakkanlı olup,çevre düzenine ve temizliğine önem veren ahlaki değerleri yüksen olan bireylerden oluşmaktadır.

-Köyün nüfusu yaz ayların da iki-üç katına çıkmakta, yerli ve yabancı turistler ikamet etmektedirler.

-Sahil kesiminde aile çay bahçeleri ve oteller mevcuttur.

-Edremit Körfezinde yer alması,Çanakkale-İzmir ana yoluna yakın olması sebebiyle seyahat etme ve gezme olanağınız mevcuttur.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur lakin haftada 2-3 kez dışarıdan doktor gelmektedir. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Takvim
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam20
Toplam Ziyaret44183
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Saat